Recept: gele bietensoep met knoflookbrood

gele bietensoep

De foto is wat beroerd, maar geeft wel een idee!

Gele bietjes. Je vindt ze niet of nauwelijks in de supermarkt, maar wel bij goed gesorteerde natuurwinkels, of je persoonlijke bioboer! Onze bietjes kochten we (zoals bijna al onze groenten) bij de Lepelaar. Ik moest ze vandaag hoognodig gebruiken, en soep is een geweldige manier om veel groente te verwerken.

Dus: gele bietensoep! Ik heb verschillende recepten bekeken om inspiratie op te doen, maar meestal werden er ingrediënten gebruikt die ik óf niet had, of niet lekker vond. Tijd om mijn eigen creatie te maken. De soep is ontzettend simpel, want ik gebruik het liefst zo min mogelijk ingrediënten. Less is nog altijd more. De basis is mijn zelfgemaakte kippenbouillon en dat vind ik persoonlijk het allerbelangrijkste wat je voor een soep kunt doen. Zonder goede basis krijg je geen goede soep! Maar heb je een goede basis, dan heb je weinig meer nodig om een heerlijke soep te maken.

Nodig voor ongeveer 1 liter soep (2 kommen van 500 ml):

1 flinke sjalot
2 teentjes knoflook
2 eetlepels milde olijfolie
4 grote gele bieten (800 gram – geschild ongeveer 650 gram)
zo´n 600 ml zelfgemaakte kippenbouillon
4 takjes verse tijm
keltisch zeezout
versgemalen zwarte peper

  • Snipper de sjalot en snijd de knoflook in plakjes. Verwarm de olijfolie in een (soep)pan. Laat de sjalot en knoflook op een laag pitje fruiten in de olijfolie.
  • Snijd ondertussen de gele bieten in blokjes. Voeg ze toe in de pan en laat even bakken.
  • Voeg de kippenbouillon en 3 takjes verse tijm toe. Breng aan de kook en laat de soep zo´n 20 minuten koken.
  • Pureer de soep wanneer de bietjes gaar zijn. Als je de tijm met takjes en al heb toegevoegd, vis dan de takjes er eerst uit. De blaadjes zijn als het goed is van de takjes af door het koken.
  • Breng de soep op smaak met zeezout en peper.
  • Schep de soep in 2 kommen, garneer met versgemalen peper en de laatste tijm.

De soep pakte verrassend romig en zoet uit! Zeker voor herhaling vatbaar. Het is een heel smaakvolle soep en het levert je ook nog eens ruim 300 gram groente per persoon! Serveer met knoflookbrood – dit is een mooi pittig tegenwicht voor de zoete, romige bietensoep. Een nog simpeler recept dan de soep zelf!

  • Rooster 2 sneden (desem)brood in de koekenpan.
  • Wrijf de krokante sneetjes brood in met een teentje rauwe knoflook.
  • Maal er wat zeezout over. Wat olijfolie eroverheen sprenkelen is ook erg lekker.

Eet smakelijk!

Blijf op hoogte van nieuwe posts en volg Duurzame Dinkies op Facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s