Boekentip: ‘Genoeg’ van John Naish

Omsl. Genoeg.inddEen aantal weken geleden heb ik bij het pop-up center van Gaaf Groen een hele stapel boeken op de kop getikt, voor 1 euro per stuk. (Voor ik verder ga op het thema van dit artikel wil ik even melden dat ik voor boeken een uitzondering maak op het motto Genoeg. Want het is een waarheid als een koe: van boeken krijg je nooit genoeg!) Naast wat high quality romans zaten er ook een paar boeken tussen die helemaal in het groene straatje passen, waaronder het boek ‘Genoeg – Meer geluk met minder’ van John Naish. Die heb ik als eerste stukgelezen en ik raad jou aan hetzelfde te doen! *Ok, dat laatste moet je niet al te serieus nemen, lees het en geef het door aan de volgende, dat is uiteraard duurzamer 😉 *

De rode draad in dit boek is het gegeven dat we helemaal de mist in gaan met onze huidige overconsumptiemaatschappij, hoe dit te verklaren is en welke gevolgen dit heeft voor milieu, klimaat én ons persoonlijke welbevinden. Naast die inzichten geeft Naish adviezen om niet in die val te trappen en tegelijkertijd meer happy te worden met je leven.

Want hoe komt het dat we de behoefte hebben om steeds de nieuwste smart phone aan te schaffen, terwijl de telefoon die we hebben het nog prima doet? Waarom werken we steeds harder, krijgen we steeds vaker een burn-out en zijn we niet in staat om nee te zeggen tegen overwerk? We zijn met zijn allen ongezonder dan ooit, terwijl we meer dan ooit de mogelijkheid hebben om gezond te eten. We hebben meer dan ooit, en we blijven maar zoeken naar nóg meer.

Vanuit mijn vakgebied weet ik dat ziekelijk overeten, met obesitas en welvaartsziekten tot gevolg, te verklaren is vanuit evolutionair oogpunt. De mens als soort is geprogrammeerd om te hamsteren voor magere tijden en wat overgewicht was gunstig voor wanneer eten niet te vinden was; met wat vetreserves hield je het dan een tijdje uit. De voorkeur om te kiezen voor energierijk eten zodra dat voor handen was werkte prima als strategie, tót het moment waarop energierijk eten zo goed als non-stop beschikbaar was.

Net zoals we geprogrammeerd zijn om te zoeken naar eten, zijn we ook geprogrammeerd om te zoeken naar ´betere tijden´. Ons vermogen om oplossingen te vinden voor problemen, meer luxe te creëeren en de maatschappij te verbeteren heeft ons ver gebracht. Ver genoeg, maar ons reptielenbrein snapt dat niet. Die blijft maar denken dat we moeten blijven streven naar meer, luxer, vaker en groter. En daar gaat het mis. Want niet alleen zoeken we ons een ongeluk naar geluk dat we nooit zullen vinden, in dat zelfvernietigende proces sleuren we de aarde mee in onze val.

Maar er is hoop. We hebben namelijk meer dan alleen een reptielenbrein. We hebben ook een hersenschors die ons in staat stelt om te beredeneren en ons reptielenbrein te overrulen. Dat gaat niet vanzelf, want impulsen vanuit het reptielenbrein zijn sterk. En die primitieve impulsen hebben we allemaal – het gaat er om hoe je omgaat met die impulsen. Je hóeft er niet naar te handelen. Als dat kwartje eenmaal gevallen is, mag je jezelf een verlicht reptiel noemen 😉

Om die verlichting te vinden is het boek van Naish een grote stap voorwaarts. Hij gaat in op verschillende onderwerpen waar genoeg genoeg is, namelijk informatie, eten, spullen, werk, keuzes, geluk en groei. Ook is er aandacht voor een aantal ´nooit-genoegs´ zoals dankbaarheid. Want wie dankbaar is voor wat hij heeft, is tevreden en heeft genoeg. Dankbaarheid maakt minder materialistisch. Om die dankbaarheid te voelen kan je bijvoorbeeld gebruik maken van je happy jar!

In ieder geval, een hoop van de tips die Naish geeft om ´genoegisme´ te praktiseren, brengen wij hier al in de praktijk. Een fijne bevestiging van het gevoel dat wij op het goede pad zitten! (Of durf ik het zelfs het rechte pad te noemen?)  Waar het motto van de gemiddelde consument tegenwoordig ´gewoon omdat het kan´ is, is mijn motto ´gewoon omdat het niet hoeft´. Ik koop geen grotere auto – gewoon omdat het niet hoeft. Ik ga niet op vakantie naar Turkije of Ibiza – gewoon omdat het niet hoeft! Ik heb geen klerenkast vol merkartikelen die ik bijna niet draag omdat ik veel te veel heb – gewoon, omdat het niet hoeft. Ik ben niet wanhopig op zoek naar de ultieme persoonlijkheid die ik kan zijn. Gewoon omdat het niet hoeft, want ik ben nu al goed genoeg. Wat heerlijk om zo te kunnen leven. Wat een vrijheid en wat een ruimte! En je redt de aarde er ook nog mee. Heerlijk, die verlichting 🙂

Kortom, het boek van John Naish is een echte aanrader. Voor als je wilt leren om ´genoeg te zijn´, maar zeker ook als je geïnteresseerd bent in de achtergronden van onze misstappen. Het is 2 voor 12 voor de aarde én voor jouw (achterklein)kinderen, dus er is geen tijd meer om je kop in het zand te steken (ook hier kunnen we evolutie de loef afsteken!). Lees dit boek!

Blijf op de hoogte van nieuwe posts en like Duurzame Dinkies op Facebook!

 

Advertenties

3 gedachten over “Boekentip: ‘Genoeg’ van John Naish

  1. Pingback: Sociale duurzaamheid: de andere Sinterklaas | Duurzame Dinkies

  2. Pingback: Een duurzame droom – maar dan anders. | Duurzame Dinkies

  3. Pingback: Duurzaam scheren deel 3: de safety razor in actie | Duurzame Dinkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s