Een duurzame kerst? Duurzame kerstboom!

Het jaar schiet al weer aardig op, november is bijna om en voor je het weet staat kerstmis voor de deur. Tijd om eens na te denken over de kerstboom. Wel of niet dit jaar? We hebben hem niet altijd gehad, maar een klein tafelmodelletje is toch wel heel sfeervol. Uiteraard zonder al te veel toeters en bellen versierd – wat natuurlijke houten ornamentjes en wat bescheiden lichtjes.

2cb7469fed4b52dc8fbd8611c61ba840

Voor ons gaat er niks boven een echte boom. Een kunstboom is eigenlijk heel treurig. Dat is voor een kerstboom niet anders dan voor plastic planten of bloemen (wie dat ooit bedacht heeft moet een mep krijgen, alsof je groen door plastic kan vervangen!). Hoewel, een afgezaagde boom die na een aantal weken op de brandstapel gaat is ook niet echt een beeld om vrolijk van te worden. Zo’n boom heeft jaren zijn best gedaan om groot te worden en wordt dan door ons na een paar weken pronken afgedankt als oud vuil. Letterlijk.

Qua duurzaamheid wint een afgezaagde kerstboom het al van een kunstboom (heeft te maken met onder andere CO2-uitstoot en chemicaliën van de kunstboom – bron), maar wil je je boom écht een groen tintje geven, dan ga je voor een boom met kluit. Dan heb je een levende boom in huis, die ook na de kerst nog levenskracht heeft. Dat biedt perspectieven, maar is niet zonder haken of ogen.

Om te beginnen moet je een boom met kluit goed verzorgen tijdens zijn verblijf in je huis. Hij heeft dagelijks wat water nodig, anders droogt hij uit. Ook kan hij liefst maximaal 2 weken binnen staan, en bij het uitplanten heeft hij een acclimatisatieperiode nodig om te wennen aan de lagere temperaturen – bijvoorbeeld in de schuur. Maar ook dat is geen garantie voor een lang en gelukkig leven in je tuin. Want de meeste kerstbomen worden net zo behandeld als de bio-industriedieren in ons (of elk ander) landje: zonder al te veel empathie en met harde hand. Het gaat uiteindelijk om de centen, dus een kerstboom met kluit wordt vaak snel en op niet al te subtiele wijze uit de grond getrokken zodat veel wortels beschadigd raken, wat de kans op ´aanslaan´ in de volle grond behoorlijk verkleint.

Kortom: een gewone kerstboom in leven houden is nog niet makkelijk, zelfs al heb je voldoende ruimte in je tuin (of in ons geval, welke tuin?). Gelukkig is er nog een andere optie. Je kunt een kerstboom adopteren! Een ontzettend leuke manier om je kerst een stukje groener te maken. Je kerstboom wordt biologisch opgekweekt, je kunt hem met kluit en al ophalen bij verschillende uitgiftepunten, je verzorgt hem tijdens zijn verblijf in je huis met liefde (en water), en na de kerst breng je hem weer terug zodat hij op de kwekerij weer de grond in kan. Het hele jaar wordt je boom weer vertroeteld zodat je de volgende kerst een iets hoger boompje in huis hebt! Lees meer over dit initiatief op Adopteer een kerstboom.

Helaas lijkt een kerstboom adopteren voor ons geen optie, de bomen die ze leveren zijn vanaf 80 cm en daar hebben we in ons huidige huisje echt geen plek voor. Gaaf Groen (ons dichtstbijzijnde uitgiftepunt) heeft het over 50+ cm dus we gaan daar nog even kijken of er toevallig een mooi kleintje voor ons is. Welke opties zijn er nog meer? We kunnen proberen om via Staatsbosbeheer een klein boompje te scoren. Zij hebben vaak op verschillende plekken een aantal ´kerstboomdagen´ waarop je zelf je boom kan gaan zagen. We hopen te regelen dat wij een babyboompje uit mogen graven, zodat we dat boompje een zo mooi en lang mogelijk leven kunnen geven bij ons thuis, in eerste instantie in een ruime pot op het balkon. En wie weet kan het boompje dan wel met ons mee naar een nieuw huis, om uit te groeien tot woudreus!

Een ding is zeker, wat er ook in huis komt, het is géén kunstboom!

Blijf op de hoogte van nieuwe posts en like Duurzame Dinkies op Facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s