Duurzaam gelukkig: de happy jar!

cog_happyjarMisschien vind je geestelijke gezondheid niet direct bij duurzaamheid en groen leven horen. Maar als je er iets langer over nadenkt, is het juist een hele logische verbinding. Geluk vind je namelijk niet in materiële dingen. Echt niet. Wat de marketeers je ook proberen te vertellen, je wordt niet gelukkiger als je wél de nieuwste smartphone aanschaft terwijl je oude het nog prima doet. En van die oude smartphone word je trouwens ook niet gelukkig. Ontsnap aan de ratrace van steeds maar nieuwe spullen kopen en je bent al halverwege duurzaam geluk. Less is more, ook nu!

Net zoals een random act of kindness een verrijking kan zijn voor je leven (lees bijvoorbeeld dit verhaal), is het de kracht van duurzaam geluk om je voldoening te halen uit je eigen acties en ervaringen. Er zijn mensen die van mening zijn dat we niet moeten streven naar geluk, maar naar een toestand van tevredenheid. Daar ben ik het wel mee eens. Geluk is een kortstondige emotie die ontstaat als reactie op een gebeurtenis (en dat kan van alles zijn). Maar tevredenheid is een duurzame (ja!) gemoedstoestand op basis van het accepteren van het hier en nu. In die zin kun je geluk dan ook definiëren als ´tevreden zijn met wat je hebt´. En daar hoef je niet eens naar te streven, want alles wat je hebt, heb je al!

Maar dat is soms best lastig, als je een rotdag hebt. Als alles lijkt mis te gaan: je niet alleen je bus mist, maar ook een half uur moet wachten zonder bushokje in windkracht 6 en er juist op dat moment een plensbui overtrekt. En je uitgerekend vandaag je paraplu vergeten bent. Probeer dan nog maar eens dankbaar zijn voor de wonderen van de natuur! Dat soort offdays kennen we allemaal wel. Ze zijn er legio, laten we wel wezen. Het zou zo fijn zijn als we een magische trukendoos hebben om zo´n dag weer te vergeten. En die is er! Hij heet de happy jar, of in (goed) Nederlands het blijheidspotje (maar dat bekt niet zo lekker, he?). Je moet er wel wat voor doen, maar wanneer je je een aantal weken inzet om het potje te vullen, kun je hier altijd wat tevredenheid uit putten. En blijf hem aanvullen! Zo maak jij je eigen happy jar:

Neem een oude, schoongemaakte jampot zonder etiket en met een mooi deksel. Een andere mooie bewaarpot is natuurlijk ook goed, het is wel leuk als deze transparant is. Zorg vervolgens voor een voorraadje kleine memopapiertjes. Bijvoorbeeld mini sticky notes in felle kleuren. Of ander gekleurd papier (met of zonder motief) dat je in hanteerbare stukjes knipt. Vervolgens ga je geluksmomentjes verzamelen. Elke keer dat je blij wordt van iets mag je dit momentje opschrijven op een klein papiertje, en in je potje bewaren. Het is leuk om ook de datum van je geluksmomentje op te schrijven, en eventueel de plaats. Hoe klein de geluksmomentjes ook lijken, als jij er blij van wordt, dan telt hij al! Na verloop van tijd zal je happy jar vol raken met geluksmomentjes.  En dan komt het. Als dan weer eens zo´n offday hebt, grijp dan naar je happy jar! Nestel je op de bank (een kop warme chocomel helpt natuurlijk ook mee om je meer happy te voelen 😉 ), open je pot en neem er een geluksmomentje uit. Lees hem door en laat het even goed op je inwerken. Probeer het momentje echt weer even te herleven. Pak vervolgens een volgend momentje, en herhaal dit. Na een aantal momentjes weer te hebben ´hervaren´ ga je beseffen wat een mooie dingen je de laatste tijd hebt meegemaakt en zal spontaan je stemming verbeteren!

Dit werkt ook heel fijn om je te helpen herinneren aan hoeveel mooie momenten er in jouw leven voorbij komen. Want die kleine geluksmomentjes hebben zomaar de neiging om ergens te verdwijnen in de chaos van de dagelijkse rompslomp en bleh-momenten. Maar ze zijn er, en ze zijn met velen. Maar je moet ze wel herkennen, en niet zomaar aan ze voorbij lopen! De happy jar helpt je daarbij.

Heb jij al een happy jar?

Blijf op de hoogte van nieuwe posts en like Duurzame Dinkies op Facebook!

Advertenties

3 gedachten over “Duurzaam gelukkig: de happy jar!

  1. Pingback: Boekentip: ‘Genoeg’ van John Naish | Duurzame Dinkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s