Wildplukken: bramenjam!

jam 3Het zal weinig mensen ontgaan zijn: het is weer bramentijd! Ik plukte deze heerlijke vruchtjes al langer. Heerlijk als je op de camping zit, je kruipt ´s ochtends je tentje uit, gaat naar die prachtig grote bramenstruik 100 meter verderop en plukt daar een mooie portie bramen voor in je ontbijtyoghurt (vanaf dit jaar ontbijmelkkefir, maar daar schrijf ik nog wel eens een blogje over 😉 ).

Dit jaar heb ik het iets groter aangepakt. Het is een goed bramenjaar en als je de juiste struiken weet te vinden leveren ze hele mooie, grote bramen op. Er was zoveel te plukken dat ik besloten heb om ze te verwerken tot jam. Ik heb nog nooit eerder jam gemaakt, dus dat was best spannend! (Ja, zo´n muts ben ik wel, om dat spannend te vinden). Dat begint al met het steriliseren van de jampotjes. Jampotjes die ik overigens verzameld heb van andere gekochte producten (pindakaas, tahin, mayonaise. Niks nieuws gekocht – lekker duurzaam dus! Er zijn veel manier om je jampotjes goed schoon te krijgen (een must voor conservering), dus welke kies je? Toch maar voor de uitkookmethode gekozen. Sinds ik zelf bouillon maak heb ik gelukkig een soeppan die hoog genoeg is voor de jampotjes. Ik heb eerst de potjes en deksels goed afgewassen, en daarna in de pan gezet met warm water erbij. Op die manier is het temperatuurverschil niet zo groot en verklein je het risico op knappende potjes. Terwijl dit aan de gang was, ging ik aan de slag met de jam.

Om het mezelf iets makkelijker te maken voor de eerste keer, kocht ik in de biowinkel een zakje geleermiddel. Achteraf blijkt dit te bestaan uit aardappelzetmeel, arrowroot, agar-agar en pectine. Neh, volgende keer flans ik zelf wel wat in elkaar 🙂 In ieder geval, voor mijn jam heb ik de volgende ingrediënten gebruikt:

  • 1 kilo bramen (die van mij werden ontdooid uit de diepvries)
  • 1 zakje geleermiddel (Merk: Biovegan)
  • 1 theelepel citroenzuur (3 gram)
  • 300 gram suiker

In feite heb ik het recept gevolgd dat op het zakje stond. Makkelijker kan niet (denk ik). De bramen werden gemengd met het geleermiddel, daarna met de suiker en citroenzuur. Vervolgens werd alles al roerend aan de kook gebracht en 3 minuten doorgekookt. Je zag dan langzaam het gevormde schuim verdwijnen. Met een schoteltje uit de koelkast heb ik even getest of het goed gegeleerd was. Natuurlijk nog geen ervaring mee, maar een drupje op de schotel liep niet uit dus dat was hoopvol.

Het slagveldVervolgens heb ik de potjes en deksels uit het water gehaald en op een schone theedoek gezet. En toen was het tijd om de potjes af te vullen. Dat dit niet zonder morsen ging maakt de foto wel duidelijk. Het is een beetje een slagveld geworden…gelukkig weet ik inmiddels dat bramenvlekken goed te verwijderen zijn met citroensap en heet water, hoewel het me voor die theedoek niet veel uitmaakt. Je moet de potjes zo vol mogelijk afvullen, zodat er minder ruimte is voor zuurstof en eventuele micro-organismen. Ik had alleen niet voldoende om 3 potjes goed af te vullen, so be it. De potjes zet je daarna ondersteboven om een vacuüm te creëren, dit helpt bij de conservering.

In ieder geval: de jam is klaar. En dat ziet er alvast heel goed uit. Nu moet het afkoelen. Dat wachten is nog het moeilijkste…hoe zal het eindresultaat uitpakken? Te dun, te dik, te snel bedorven? Oh, kon ik maar in de toekomst kijken 😉 Nu nog even bedenken waar ik mooie en ´groene´ etiketten ga scoren, liefst herbruikbaar. Als dit een vervolg krijgt en ik straks een kast vol met jam heb staan, is het wel handig om te weten wat er in zit en wanneer het gemaakt is…iemand tips voor goede groene etiketten?jam 2

Volgende jamprojecten die nog op mijn lijstje staan: duindoorn, pompoen (geen wildpluk), lijsterbes, rozebottel en meidoorn. Genoeg te proberen dus…

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s