Duurzaam leven loont!

Ja, ik ben in een jubelstemming. Ik heb altijd geroepen dat duurzaam ook goedkoper is, naast beter voor het milieu en je gezondheid. En nu kan ik laten zien hoeveel goedkoper! In ieder geval voor de afrekening van gas, water en elektriciteit. Tadaaaa!besparing water gas elektra

Dat zijn mooie besparingen dacht ik! De besparing op elektriciteit is het kleinst, en dat komt vooral doordat we daar al heel bewust mee omsprongen. Overal LED- of spaarlampen, geen onzinnige verlichting, altijd ´s nachts en als we weg zijn alle stroom uitschakelen, inclusief wifi en opladers, en ga zo maar door. De laatste maanden was ook de droger definitief verbannen (hij werd al weinig meer gebruikt) en dat heeft een mooi zetje gegeven nog!

Qua gas hebben we afgelopen jaar nog een extra stapje gezet. Geholpen door de milde winter hebben we de kachel zo veel mogelijk op 18,5°C laten staan. ´s Avonds ging de thermostaat soms naar 19°C, maar liever nog kropen we comfortabel onder onze woondekens. En echt, daar wen je aan. Alleen met harde wind is het minder prettig, want die waait dwars door ons (net 10 jaar oude nieuwbouwappartement…) heen.

En op het water bespaarden we de grootste bult! Bijna 30% minder waterverbruik, dat is heel netjes dacht ik 🙂 De winst zit hem voornamelijk in korter douchen, minder vaak haren wassen én het haren wassen bij de wasbak in plaats van onder de douche. Pas in de laatste maanden van de afgelopen periode ben ik ook minder vaak gaan douchen, dus we verwachten dat volgend jaar nog wat extra winst oplevert.

Al met al hebben wij hierdoor €350 teruggekregen dit jaar – €300 voor gas en elektra en €50 voor het water. Dat voelt ontzettend goed en sterkt ons in het zoeken naar nog meer duurzaamheid en daardoor meer geld voor de duurzame droom!

Ik kan bijna niet wachten tot de uitslag van volgend jaar…. 😉

Advertenties

6 gedachten over “Duurzaam leven loont!

  1. Pingback: Winter! Dus veel stoken? | Duurzame Dinkies

  2. Flipje

    De stroom afschakelen. Pas op sommige apparaten gaan daaraan kapot bijvoorbeeld de chip van de printer, wekkerradio, je cv ketel? Loopt je wastafel vast met haren?

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s