Hoe scheer je duurzaam?

Als ik me niet vergis hadden we gisteren – in grote delen van het land – een rokjesdag. Met andere woorden, de blote benen mogen weer gezien worden! Nou, die van mij moesten nog even wachten, want ze zagen er nog uit als een Yeti. Tijd om te scheren dus! En het leek me goed om hier eens een blogpost aan te wijden, want scheren kan een stuk duurzamer. Ik richt me hier even op de vrouw, maar voor mannen is het net zo interessant!

scheren-oopshinlWanneer je aan vrouwen vraagt hoe ze hun benen scheren, is het antwoord vaak ´onder de douche´. En hoewel ik vroeger datzelfde antwoord gaf, doet het me nu een beetje pijn. Want er gaat zo veel water verloren tijdens het douchen. Scheren hóeft niet onder de douche. Met een beetje extra moeite bespaar je liters en liters water. Ik doe een laagje (warm) water in een afwasteil, pak er een krukje bij en ga er eens goed voor zitten. Zoals de dame in het voorbeeld hiernaast 🙂 Zo kun je alle tijd nemen voor het scheren (geen haastwerk=geen wondjes) en wordt het ineens een ontspanmomentje! Als ´scheerschuim´ gebruik ik een paar druppeltjes olie (elke soort kan, hoewel een niet-drogende olie het beste werkt omdat het niet zo snel intrekt) of wat schuim van Marseillezeep. Je maakt eerst je benen nat en brengt dan de olie of het schuim aan. En dan scheren maar! Het voordeel van scheren met olie is dat je benen daarna niet zo droog zijn, maar direct verzorgd aanvoelen. Je kunt eventueel nog wat extra olie aanbrengen na het scheren voor extra verzorging.

En dan de mesjes. Ik mag hopen dat er niemand, maar dan ook niemand wegwerpmesjes voor eenmalig gebruik koopt. Helaas ligt het spul nog steeds in de schappen dus die idioten heb je blijkbaar toch. Ook de systemen met losse opzetmesjes zijn – als je de reguliere merken koopt – niet duurzaam te noemen. Mijn laatste ´normale´ setje werkte zo slecht dat ik na 2 scheerbeurten al weer een nieuw mesje nodig had. En dat was notabene een A-merk! Maar het kan anders! Ik gebruik sinds kort het systeem van Preserve, gemaakt van gerecycled plastic. De mesjes zelf zijn van titanium en gaan dus lang mee, en dat zorgt weer voor minder afval. De houder zelf voelt wat ´iel´ aan vergeleken bij wat we gewend zijn, maar werkt prima. Ook de mesjes zijn wat dun, voornamelijk doordat er zo min mogelijk plastic is gebruikt. Voor nu een mooi duurzaam alternatief! Nog duurzamer is natuurlijk het ouderwetse scheersysteem wat je vader vroeger bij de wasbak had staan: zo´n ding waar losse lemmetjes in gaan. Je vervangt alleen het lemmet zelf wanneer het bot is! Binnenkort ga ik eens op onderzoek uit waar dat te krijgen is.

Je kunt natuurlijk ook epileren, maar dat is niet mijn keuze. Aan de ene kant omdat ik mijn benen er niet lekker glad mee krijg maar ook omdat ik liever zonder elektriciteit onthaar. Voor kleine stukjes gebruik ik nog wel eens een natuurlijke ontharingscreme (Sabi), maar dat vind ik te duur om voor grote stukken te gebruiken. Bovendien blijven de haren bij mij echt niet zo lang weg als ze beloven. Dus voor mijn benen blijft toch het scheermes favoriet!

Ondertussen zijn mijn benen weer rokjesproof, ware het niet dat ze nog in de categorie Melkflessen vallen… 🙂

Blijf op hoogte van nieuwe posts en volg Duurzame Dinkies op Facebook!

3 gedachten over “Hoe scheer je duurzaam?

  1. Pingback: Duurzaam scheren deel 2: de safety razor | Duurzame Dinkies

Plaats een reactie