Uit de ban van baking soda, rogge gaat mij redden!

Het is tijd voor een staaltje zelfbeschouwing. Of eigenlijk: haarbeschouwing. De natuurlijke weg naar haarreiniging is er één met hobbels en kuilen. Met her en der wat probeersels tussendoor (met als laatste poging zeepkruid) was ik mijn haar al een tijdje met baking soda (ook wel bekend als natriumbicarbonaat of zuiveringszout). En ik was, dacht ik, best tevreden. Het werd schoon en ik hoefde veel minder vaak mijn haren te wassen, ongeveer om de 5 dagen. Een groot voordeel als je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt, het scheelt ontzettend veel water.
Zo af en toe, tijdens het zoeken op internet kwam ik ook wel negatieve verhalen tegen over het gebruik van baking soda voor je haar. Het zou er droog en breekbaar van worden. Maar dan stonden er meteen reacties van anderen die zeiden ‘dan doe je het verkeerd, je gebruikt te veel baking soda’. En ik was direct de goede methode gaan gebruiken, met de juiste verhoudingen. Ik deed alles goed, dus er kon niks mis gaan toch? Het was wel donkerder van kleur, maar dat is ‘normaal’ bij het gebruik van baking soda. Dat mijn haar wat slierterig en touwig werd schreef ik toe aan het feit dat er nu eenmaal geen chemische rotzooi in mijn haar zat. Het was vast hoe mijn haar van nature was. En als ik het net gewassen had, was het best nog te doen. Je kan toch geen Hollywood-haar verwachten als je geen chemische troep gebruikt? Dus hop, bind het in een staart of draai het in een knot, dan valt het niet zo op. En zo ging ik een tijdje door.

Totdat ik gewezen werd op dit artikel. Hier stond wat baking soda met je haar doet. Onweerlegbaar, schokkend en confronterend. En eindelijk gingen mijn ogen open: mijn haar was niet gezond meer! Blijkbaar heb ik – net als de schrijfster van het artikel – met een roze bril op gelopen, zo blij met mijn ‘natuurlijke’ haarreiniger. Zij heeft 3 jaar met baking soda gewassen, ik gelukkig nog maar een half jaar. Maar zonder die roze bril was het resultaat ook nu al duidelijk zichtbaar: mijn haar is achteruit gegaan. Dat was het moment waarop ik acuut gestopt ben met de baking soda. Er moest een andere natuurlijke shampoo komen. In hetzelfde artikel las ik over de shampoo die de schrijfster sindsdien gebruikte, en dat was best een vreemde. Namelijk: roggebloem. Als ik een klomp had, was die gebroken! Je haar wassen met bloem? Maar ze was er erg enthousiast over en had een goed verhaal. Rogge heeft namelijk ongeveer dezelfde pH als je haar, ongeveer 5. Baking soda daarentegen is zwaar alkalisch met een pH van 9 (en dit veroorzaakt dan ook de schade aan je haar, het spoelen met de zure appelazijn herstelt dit onvoldoende). Daarnaast bevat rogge veel vitamines en mineralen waar je haar blij van wordt. En ik dacht: het kan nooit erger worden dan met de baking soda.

Dus: hop naar de Ekoplaza. Aangezien roggebloem, en zeker de biologische, behoorlijk lastig te verkrijgen is, kocht ik de volkorenmeel. Dat heb ik geweten hoor, maar daar kom ik zo op. Het maken van je shampoo is niet moeilijk. Ik heb nu vrij lang haar en heb ongeveer 3 eetlepels nodig gehad (zonder kop erop). Je mengt dit met een beetje water, net zo veel tot je een shampoo-achtige substantie hebt. Vervolgens maak je je haar nat en masseer je het prutje in, net zoals je met gewone shampoo doet. Dat laat je een paar minuutjes intrekken, je spoelt het uit en klaar!

Nou, bijna klaar. Ik had namelijk, zoals gezegd, de volkoren roggemeel. En in volkorenmeel zitten aardig wat ‘velletjes’. En die velletjes, die krijg je er niet zo makkelijk uit! Ik ben er bijna zeker van dat het oorspronkelijke artikel spreekt over roggebloem en niet over meel (maar flour kan in het Engels zowel bloem als meel betekenen). Ik las namelijk ook een reactie van iemand die per ongeluk eerst de meel (‘meal’ in het Engels) had waardoor ze allerlei velletjes uit haar haar moest wassen. Het voelt wel een beetje tegenstrijdig dat het om de bloem zou gaan, want het is algemeen bekend dat meel meer voedingsstoffen bevat dan bloem. Maar echt, met die meel blijf je bezig met uitspoelen! Niet echt duurzaam….en het lukte gewoon niet 100%. Pas toen mijn haar weer droog werd kon ik alle restjes er goed uit borstelen.

Maar goed, al het klagen daar gelaten: wat telt is het eindresultaat! Hallelujah, wat een verschil met de baking soda! Ik voelde direct dat mijn haar zachter was. Het had meer glans. Het leefde! Het was ook weer een tint lichter geworden, al na 1 keer wassen. Erg fijn, want ik vond mijn blonde koppie best mooi. Het voelde ook goed schoon, hoewel dat lastig beoordelen was omdat mijn laatste wasbeurt met de baking soda nog maar 2 dagen geleden was.
Nu weet ik dat ik niet te vroeg mag juichen, maar ik heb er het volste vertrouwen in dat mijn haar weer gaat herstellen met deze shampoo. Ik hou jullie uiteraard op de hoogte, maar ik wilde dit toch echt alvast delen!

Blijf op hoogte van nieuwe posts en volg Duurzame Dinkies op Facebook!

Advertenties

12 gedachten over “Uit de ban van baking soda, rogge gaat mij redden!

 1. Pingback: Zonder shampoo! | Duurzame Dinkies

 2. Natasja

  Ik ben benieuwd hoe het verder gaat met je haar! Ik gebruik nu zelf ook een tijdje baking soda en ook ik merk dat mijn haar er breekbaarder van wordt. Vooral aan de onderkant niet zozeer van boven. Heb nu in ene meer gebroken punten dan vroeger. Zet het vooral ook op Facebook bij de actiegroep zelfvoorzienend wonen, dan kan ik het van twee kanten toch echt niet missen.

  Like

 3. Sophie

  Klinkt interessant! Ik loop al een tijdje met een vette kop omdat ik baking soda niet meer wil gebruiken maar geen alternatief weet. Ga zo naar ekoplaza!

  Like

 4. Marili

  Nog een simpeler truc, gebruik helemaal geen shampoo meer (ook lekker goedkoop).
  Ik was mijn haar 1x per week met alleen warm water. Doe het nu al meer dan een jaar en mijn haar is nog nooit zo gelukkig geweest. Ik krijg ineens krullen!!!
  Als ik bij de kapper geweest ben en er is weer shampoo gebruikt, is mijn haar meteen droger en futlozer.

  Like

  1. Natasja

   Hoe lang duurde je overgangsperiode? En heb jij veel kalk in je water of weinig? Als ik mijn haar was met alleen water is het de volgende dag juist nog vetter. De keren dat ik het geprobeerd heb, heb ik steeds na 2 weken opgegeven. Voelde me vies en mijn hoofdhuid jeukte continue, net alsof ik luizen had.

   Like

   1. Marleen

    Natasja ik heb precies hetzelfde. Mijn haar lijkt eerder vetter te worden van wassen met enkel water. Jammer, ik hoor daarover ook heel goede verhalen. Maar die roggebloem, die ga ik proberen!

    Like

  2. Elisa Berichtauteur

   Bij mij werkt wassen met alleen water ook niet, het vet gaat er niet uit. Wie weet als mijn haar meer in balans is. Het is wel mijn ideale plaatje! Overigens kan je ook bij de kapper aangeven dat je niet gewassen wilt worden, lijkt mij zonde om dan weer shampoo te gebruiken.

   Like

 5. ikkenormaal

  Ik was ook zonder shampoo. Ik spoel het wel nog na met (zelfgemaakte) appelazijn. 1 Lepel azijn in ongeveer een liter water en dan over je haar gieten. Niet meer afspoelen nadien.
  Ik was het ongeveer om de week (hoewel het er na 10 dagen nog niet echt vettig uitziet). Ik heb wel altijd al droog haar gehad.
  Af en toe gebruik ik toch nog eens shampoo (op vakantie bijvoorbeeld of als ik ben gaan zwemmen in een chloorbad) maar dan was ik het gewoon een week later zonder shampoo en is er geen probleem.

  Liked by 1 persoon

 6. douwes

  Na weken myn haar gewassen te hebben met roggemeel , kreeg ik veel eerder vet haar , nu toch maar weer met bc wassen ,eens in de 7 dagen 1 eetl vergeleken met elke dag shampoo is dit niet verkeerd , dit helpt toch beter dan roggemeel ,ik heb een waterfilter , als je een vette hoofdhuid hebt dus veel talg zyn grote klis en viola tricolor een must dit helpt echt , zyn capsules 3 maal daags .

  Liked by 1 persoon

  1. Elisa Berichtauteur

   Hoi Douwes, ik ben er nog niet aan toegekomen om hierover een update te schrijven in het blog, maar ik ben zelf ook weer (tijdelijk?) gestopt met de roggemeel. Vooral omdat ik merkte dat er steeds veel troep/stof uit mijn haar kwam, blijkbaar werd het toch niet schoon genoeg. Ik denk dat het wel fijn zou zijn als haarmasker, af en toe. Uit nood heb ik 1 keer weer gewassen met baking soda (superschoon maar heel erg futloos), nu pak ik een geklutst ei met een naspoeling van appelazijn. Tot nu toe bevalt dit weer prima, maar wie weet hoe het op de lange termijn uitpakt. Het haar is echt één van de lastigste dingen om goed te krijgen, als je natuurlijk en duurzaam bezig wilt zijn…bedankt voor je update!

   Like

   1. douwes

    Grote klis en viola tricolor capsules :na 2 mnd gebruik een rustige hoofdhuid zonder jeuk , om de 10 dagen soms wat eerder haren wassen met toch wat bicarbonaat net een half eetlepeltje zonder gebruik van appelazyn er na ,dat geeft by my jeuk en eerder vette hoofdhuid ,tussendoor een keertje spoelen met gefilterd water , die twee kruiden wel wat langer gebruiken voor je verbetering ziet en merkt , nou kunnen ze zeggen bicarbonaat heeft een hoge ph waarden maar als je er niet te veel van gebruikt en langzaam aldoor iets minder ervan neemt kan je op termyn zonder ,bicarbonaat heel lang uitspoelen dat wel ,heb een grove houten kam gekocht zyn de haren minder statisch……. groetjes……. ps als je haar maar goed zit ha ha…..en je zei toch heb myn haar gewassen met bicarb schoon maar slap , spoel het de volgende dag of dag erop maar eens uit met lauw water naspoelen met koud wordt het weer stevig van ,.ik denk als je lang en veel bicarb gebruikt je hoofdhuid niet bly wordt , daarom niet teveel bicarb en niet te vaak ,stress kryg je ook rot haar van oa haaruitval gebruik dan Zechsal magnesium olie werkt goed………….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s