Zonder shampoo!

Let op! Lees eerst dit verhaal! Onderstaande post is een oud artikel en ik sta hier niet meer achter. Hij blijft wel staan als archiefmateriaal.

Je haren wassen. Het is – als je lang haar hebt – best een rotklus, die veel water kost. Alleen dat feit maakt het al tot een niet-echt-duurzame bezigheid. Je kunt dit gedeeltelijk opvangen door niet meer tijdens het douchen je haar te wassen, maar dit met je kop onder de kraan bij de wasbak te doen.

Maar dan al die shampoo (lees: chemische rotzooi) die je in je haar smeert om het schoon te krijgen! Is het jou ook al eens opgevallen dat je bijna elke dag je haar moet wassen omdat het zo snel vet wordt? Shampoo is agressief (zelfs de meest milde), het ontvet je haar zo radicaal dat je haar reageert door snel weer extra talg aan te maken. De vicieuze cirkel begint…

Maar gelukkig kan je haren wassen ook wat producten betreft duurzamer. Wil je hieraan beginnen? Wees gewaarschuwd! Het is wel even een zoektocht namelijk, omdat datgene dat het beste werkt, heel erg afhankelijk is van je haartype (en -lengte). Ik heb van alles geprobeerd. Groene zeep en Marseillezeep werken voor mij absoluut niet. De beste methode voor mij tot nu toe: natriumbicarbonaat als shampoo en appelazijn als conditioner. Lees hieronder hoe je deze methode moet toepassen!

Natriumbicarbonaat, ken je het nog? Dit is onder andere onderdeel van de hallelujah-deodorant (zie elders op deze site). Maar het is ook perfect te gebruiken als shampoo. De appelazijn is ook al zo´n multifunctioneel product: te gebruiken voor over de sla, maar ook als gezichtsreiniger bijvoorbeeld. En dus ook als conditioner! Om je haren een goede opfrisbeurt te geven, doe je als volgt.
Schenk 2 mokken vol met warm water (koud mag ook, maar das best brrrr). In 1 mok los je een eetlepel bicarbonaat op, in de andere 1-2 eetlepels appelazijn. Vervolgens steek je je hoofd onder de kraan, maak je je haren even nat (hoeft niet per se) en giet je de mok met bicarbonaat over je hoofd en haren. Zorg dat het water goed verdeeld wordt en masseer het in. Dit gaat wat stroef: gewone shampoo bevat allerlei toevoegingen om makkelijk te ´glijden´ en bicarbonaat dus niet.
Spoel nu je haar uit (met water uit de kraan) en herhaal het proces met de appelazijnoplossing. Voor meer effect kun je de appelazijn even in laten werken. Klaar!

Nu heb je een heerlijk fris koppie én je haar ziet er prima uit. Voor extra verzorging kun je bijvoorbeeld een heel klein beetje kokosolie over je handen verdelen en dan je handen door je haar halen.

Dat is stap 1. Nu is het zaak om minder vaak je haar te wassen! Om het vaak wassen te ontwennen moet je even door een zure appel heen bijten. Probeer je haar pas weer te wassen als je het écht niet meer uithoudt. Tot die tijd doe je het zoveel mogelijk in een knot, dan valt het niet op dat het iets vetter is. Sommige mensen geven aan dat ze na een lange aanloopperiode (en dan heb ik het over maanden) hun haar alleen nog maar hoeven uit te spoelen. Het haar is in balans en wordt niet meer vet. Zo ver ben ik helaas nog niet, maar ik hoef het een stuk minder vaak te wassen! Ook de hoeveelheid bicarbonaat kun je gaan afbouwen, uiteindelijk geldt: hoe minder hoe beter.

Op internet lees je wisselende verhalen over het resultaat en ook over hoe het haar zelf (na langere tijd) reageert. Belangrijk is in ieder geval om de dosering van de bicarbonaat in de gaten te houden en het niet direct aan te brengen, maar op te lossen in water.
Ik wil zeker nog meer alternatieven gaan proberen en beoordelen wat het beste bij mij past. Andere non-shampoo-shampoos zijn klei (bv. bentoniet), ei en zeepkruid. Wanneer ik hier meer over weet te vertellen lees je het direct!

Blijf op hoogte van nieuwe posts en volg Duurzame Dinkies op Facebook!

Advertenties

Een gedachte over “Zonder shampoo!

  1. Pingback: Geen shampoo: je haren wassen met zeepkruid! | Duurzame Dinkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s