Wat recycle jij allemaal?

In deze tijd mag je toch verwachten dat iedereen – maar dan ook iedereen – inmiddels volop recyclet, in plaats van alles klakkeloos in de vuilcontainer te gooien. Helaas merk ik dat in mijn directe omgeving met het grootste gemak kilo´s glas en papier gewoon bij het restafval wordt gedumpt. Een grote schande, als je het mij vraagt! Bijna alles is te recyclen, en wat kost dat nu voor extra moeite? Hieronder daarom een overzichtje van wat er allemaal te recyclen valt. Je zult bijna geen restafval meer overhouden! En – mooi meegenomen – dat levert weer minder gebruikte plastic vuilniszakken op, die helaas alsnog bij het restafval belanden. Waar je zonder te recyclen 2 zakken per week vol krijgt, is dat mét recyclen 1 zak per 2 weken. Overigens: wij gebruiken biologisch afbreekbare afvalzakken van D2W, een aanrader en verkrijgbaar via Biggreensmile!

  • Glas. Oude flessen en potten waar geen recyclingstatiegeld op staat, gooi je in de glasbak. Het is me met de paplepel ingegoten en ik zou er niet over piekeren om het bij het vuilnis te gooien! Helaas mag niet al het glas in de glasbak. Drinkglazen bijvoorbeeld mogen niet, ik vermoed omdat dit via een ander proces gemaakt is.
  • Papier. Ook zoiets. Van grote items tot thee- of suikerzakjes van papier: het gaat bij het ´oud papier´. Zelfs privépost wordt tot onherkenbaar versnipperd en op milieuvriendelijke wijze afgevoerd. Papieren bestekenvelopjes bij restaurants? Gaan mee de tas in om thuis in het oud papier te doen. Daar belandt het in het restafval, zonde!
  • Plastic! Nog relatief nieuw, maar inmiddels steeds meer ingeburgerd gelukkig. Al het verpakkingsplastic mag erin: flesjes, tubes, van die akelige blisterverpakkingen. Dingen als plastic speelgoed mag dan weer niet. Maar: ook daarvoor kun je terecht bij de gemeentewerf! Die hebben een verzamelbak voor hard kunststof. Overigens kun je heel veel potjes een nieuw leven geven als bewaarpot, vaasje etc. Creatief denken! Tegenwoordig zijn er veel producten te koop die gemaakt zijn van gerecycelde PET-flessen. Zo heb ik bijvoorbeeld een schoudertas en fleece-vestje van dit materiaal.
  • Groente-, fruit- en tuinafval. Dit is voor ons nog een lastige, aangezien wij op een appartement wonen en dus geen groene container hebben. Ik heb nog eens rondgevraagd naar een openbare composthoop, maar daar kwam ik niet veel verder mee.
  • Kleding. Ook dit gooi je natuurlijk niet zo maar weg. Vaak ben jij er op uitgekeken, terwijl het nog prima te dragen is. Hup naar de kledingbak! Ook zijn er nieuwe initiatieven zoals de kledingbibliotheek, waar je kleding – net als boeken – kan lenen. En als je daar iets wilt doneren is dat natuurlijk hartstikke welkom.
  • Elektrische apparaten. Niet weggooien, maar naar de gemeentewerf brengen. Elektrische tandenborstels, oude tv´s, stereosets, staafmixers, alles wat stroom nodig heeft en er de brui aan heeft gegeven kun je inleveren zodat het weer opnieuw gebruikt kan worden!
  • Denk ook eens aan een kringloopwinkel. Hier kan je heel veel spullen doneren: denk aan meubels waar je op uitgekeken bent, maar ook apparaten die het nog wel doen (maar waarvan je inmiddels een upgrade hebt) of kleding kun je hier kwijt. Soms kan het zinvol zijn om erachter te komen wat de visie is van jouw kringloopwinkel, waar worden de opbrengsten voor gebruikt? Is het een ideële of commerciële kringloopwinkel? Maakt voor mij veel verschil!
  • En: veel producten kun je een andere bestemming geven dan waar ze oorspronkelijk voor bedoeld waren. Nog voor je ze gaat recyclen, dat is natuurlijk helemaal mooi!

Dus: geen enkele reden meer om steeds maar mettrash volle vuilniszakken te moeten slepen. Maak je eigen ‘milieustraatje’ in de schuur of voorraadkast  en maak zo af en toe eens een rondje om alles af te voeren! Bij de al eerder genoemde gemeentewerf kan je bijna alles kwijt, de beperkte openingstijden zijn soms een nadeel. Maar voor papier, glas en plastic kan je vaak gewoon naar het dichtstbijzijnde winkelcentrum gaan, ook her en der staan in jouw woonplaats deze containers.

Wat recycle jij allemaal, zijn er nog dingen die ik vergeten ben? Laat het weten!

Blijf op de hoogte van nieuwe posts en like Duurzame Dinkies op Facebook!

Advertenties

2 gedachten over “Wat recycle jij allemaal?

  1. Pingback: Wat recycle jij allemaal? | De Groene Basis

  2. Pingback: Wat recycle jij allemaal? | De Groene Basis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s