Een verhaal dat € 3,50 waard is

Vanmiddag zaten we bij één van onze favoriete leesplekjes – De Gouden Engel – voor een volkoren koffie, een koekje en een boekje. Het is genieten op deze bijzonder mooie dag voor eind september. Een zonnetje, een heerlijke temperatuur en een plekje uit de wind. Op een zeker moment komt een jochie van een jaar of 10 op ons af, hij vraagt hoe duur het eten hier is. Als ik hem antwoord dat dat afhangt van wat je neemt, vraagt hij wat het allergoedkoopste is om te eten. ´Dat is een tosti,´ zeg ik, ´en die is € 3,50´. ´O, dat is nog veel meer dan ik bij me heb.’ Ik vraag verder:´hoeveel heb je bij je dan?’. Het blijkt niet meer dan 55 cent te zijn. Ik zie dat hij een overbekend pakje papier in zijn handen heeft en vraag of hij kinderpostzegels aan het verkopen is. Dat had ik goed gezien, en hij vraagt met zijn verkopersspirit meteen of ik ze ook wil kopen. Dat blijkt echter niet zo handig te zijn, want ze worden langs gebracht en ik woon toch even te ver weg.´Maar,´ zeg ik, ´als je zo´n honger hebt krijg je van mij wel een tosti hoor´. ´Nee hoor dat hoeft niet!´ is het antwoord en de jongen sprint alweer weg, op naar de volgende potentiële klant. Ik kan nog net´succes verder!´ roepen. Ik blijf een beetje verbaasd achter, want ik had verwacht dat de jongen een gratis tosti niet zou afslaan.

Later die middag, even na vijven. We besluiten een kleinigheidje buiten de deur te eten in Egmond aan Zee. Het is nog een paar dagen betaald parkeren: vandaag is het 27 september en vanaf 1 oktober mag je weer vrij parkeren in heel Egmond aan Zee. Vandaag zullen we dus nog even in de buidel moeten tasten. We verwachten bij ons favoriete plekje aan zee (restaurant van Speijk) wel even zoet te zijn en betalen parkeergeld tot 19:00 uur, vanaf dat tijdstip is het sowieso gratis parkeren. We kunnen dus tot middernacht blijven zitten als we willen. Er zitten bij van Speijk aardig wat mensen op het terras en we lopen de trap op om ons bij deze meute te voegen – aan een eigen tafeltje, uiteraard. We gaan natuurlijk niet ál te gezellig doen. Dan horen we van het personeel dat ze vanaf 5 uur gesloten zijn voor een bedrijfsfeest – ze zijn al bezig om de overige mensen ´weg te jagen´.

Even zijn we een beetje ontheemd, want waar moeten we nu naartoe? Natuurlijk, er zijn legio restaurants in Egmond aan Zee, maar er zijn er maar weinig die voldoen aan onze eisen – waaronder een prettig leesklimaat. We denken erover om de auto weer te pakken en heel ergens anders naar toe te gaan, maar is dat niet zonde van het parkeergeld? Dus we wagen een poging bij een strandpaviljoen aan de andere kant van de parkeerplaats. Brrr, veel te druk, en wat staan de tafeltjes dicht op elkaar! Nee, dit gaat hem niet worden.

Dan besluit ik iets anders. We gaan wél weg, en maken iemand anders blij met het parkeerkaartje! Terwijl we terug naar de auto lopen zie ik een camper met een man en vrouw erin de parkeerplaats op rijden. Die wordt het. Terwijl de man – type intellectuele leesfanaat met filosofenbrilletje – het gevaarte achteruit inparkeert, loop ik breed grijnzend en zwaaiend met mijn kaartje op hem af. Ik weet tenslotte wat hij nog niet weet: ik ga een lach op zijn gezicht toveren! Hij draait zijn raampje naar beneden en vraag wat ik kom doen met mijn verrukkelijke glimlach (het was blijkbaar geen stupide grijns). Kort leg ik hem de situatie uit en vervolgens geef ik hem het kaartje. Hij bedankt me hartelijk – vertelt me dat hij me aan zijn hart zou drukken als ik a) niet al een vriend/verloofde/man had en b) er geen autodeur tussen ons zat. ´Doe dat dan maar in gedachten,´ zeg ik. We nemen afscheid en vervolgen onze eigen weg. Met een warm gevoel stap ik de auto weer in. Wat is het toch leuk om mensen blij te maken!

Enkele momenten later besef ik dat ik exact €3,50 voor dat parkeerkaartje had betaald.

Blijf op de hoogte van nieuwe posts en like Duurzame Dinkies op Facebook!

Advertenties

2 gedachten over “Een verhaal dat € 3,50 waard is

  1. Pingback: Een verhaal dat € 3,50 waard is | De Groene Basis

  2. Pingback: Duurzaam gelukkig: de happy jar! | Duurzame Dinkies

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s