Rustieke tomatensalade met rucola, tomatencroutons en mozzarella

We waren eens op vakantie op Texel (gebeurt anders nooit…), toen het aloude probleem zich aandiende: wat moeten we vanavond nu weer eten? Het moet vers zijn, rijk aan groente en het mag vooral niet veel tijd kosten. Soms bedenk je dan iets eenvoudigs dat achteraf iets bijzonders blijkt te zijn, zoals deze tomatensalade. Extra duurzaam aan dit recept is het feit dat je het sap/oliemengsel van de tomaten weer gebruikt als ´marinade´ voor de croutons. Je gooit dus niks weg! Lees snel verder hoe je deze heerlijke salade in minder dan een kwartier op tafel zet. Uiteraard kies ik zoveel mogelijk voor biologische ingrediënten. Vriendelijker voor dier&milieu, gezonder (hoewel dat nog steeds een punt van discussie is) én meer smaak.

De ingrediënten (voor 2 personen):

  • 500 gram trostomaten
  • een goede scheut olijfolie (genoeg om alle tomaatjes mee om te scheppen)
  • peper/zout
  • 2 eetlepels pijnboompitten
  • 2 sneden donker (volkoren)brood
  • 40 gram rucola
  • 1 bol mozzarella (125 gram)

De bereiding:

  • Snijd de tomaten in grove stukken en doe in een grote kom.
  • Giet de olijfolie over de tomaten en maal er naar smaak peper en zout over.
  • Meng dit goed door elkaar en laat even staan. Zo kunnen de sappen die uit de tomaat komen zich onderin verzamelen: samen met de olie die overblijft vormt dit je marinade voor de croutons.
  • Rooster ondertussen de pijnboompitten in een droge koekenpan en snijd de boterhammen in blokjes van ongeveer 1,5 cm.
  • Verdeel nu alvast de rucola over de borden en verdeel dan ook de tomaten erover. Besprenkel licht met de sappen die zich op de bodem van de kom bevinden, maar zorg dat je genoeg overhoud voor de croutons.
  • Doe nu de stukjes brood in de kom en verdeel de marinade zo goed mogelijk over het brood.
  • Doe de stukjes brood in de koekenpan en bak ze op totdat ze krokant zijn. Door het water van de tomaten zal het wat gaan sissen en spatten, maar dat mag.
  • Trek nu de mozzarella in plukken uit elkaar en verdeel over de borden. Het hoeven geen mooie blokjes te zijn: plukjes zijn lekker rustiek!
  • Bestrooi de salade als finishing touch met de croutons en pijnboompitten. Eventueel giet je er nog wat extra olijfolie over. Niet bang zijn voor goede vetten!

En zo makkelijk is het. Lijkt dit je een lekkere maaltijd? Ik hoor het graag!

NB: recent is aan het licht gekomen dat bij het maken van (reguliere) mozzarella weinig rekening wordt gehouden met dierenwelzijn. Des te meer reden om voor biologisch te kiezen!

Blijf op de hoogte van nieuwe posts en like Duurzame Dinkies op Facebook!

 

 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Rustieke tomatensalade met rucola, tomatencroutons en mozzarella

  1. Pingback: Rustieke tomatensalade met rucola, tomatencroutons en mozzarella | De Groene Basis

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s