Duurzaam huishouden: wassen met Marseillezeep

Op verzoek geef ik dit onderwerp voorrang: u vraagt wij draaien! Heel toepasselijk, het gaat namelijk om wasjes draaien. Milieuvriendelijk wasjes draaien. Grote wasjes, kleine wasjes, stop maar in de…nou ja, je begrijpt het wel.

Reguliere – chemische – wasmiddelen zijn over het algemeen duur en nogal schadelijk voor het milieu. Ontharders, fosfaten, tensiden, optische witmakers, bleekmiddel…geen pretje voor het waterleven. Vloeibaar wasmiddel is een stuk schadelijker dan poeder, omdat het zeer hoge gehaltes tensiden bevat. Áls je dus kiest voor een regulier product, kies dan een poeder. Het vloeibare wasmiddel van Ecover is wel een goede keuze door een andere samenstelling.
Overigens is de aanduiding ´biologisch afbreekbaar´ een wassen neus omdat deze vermelding enkel geldt voor de wasactieve stoffen en niet voor de overige ingrediënten! Bovendien is deze afbreekbaarheid (van 80-90%) een wettelijke eis. Het is dus niet meer dan een beetje pochen met een belofte die fabrikanten toch al verplicht zijn waar te maken (bron).

Maar: deze post wordt geen uitgebreide verhandeling over de nadelen van gewone wasmiddelen, maar over de voordelen van Marseillezeep! Want ik zeg het nog maar eens: het kan milieuvriendelijker én veel goedkoper. En zo kwam ik op het spoor van de Marseillezeep. Maar wat is dat nu precies?

Marseillezeep

Marseillezeep is een 100% natuurlijke zeep, en het bevat 72% plantaardige olie. De traditionele (groene) Marseillezeep bevat een basis van olijfolie, tegenwoordig vind je ook witte Marseillezeep op basis van bijvoorbeeld kokos- en palmolie. Het is volledig biologisch afbreekbaar en niet schadelijk voor het mileu. Het is een hele milde zeep en is ook geschikt om wol mee te wassen. Ook voor je huid is het een aanrader, maar dat is voor een andere post.

Het recept voor wasmiddel van Marseillezeep is vrij standaard en overal op internet te vinden. Wat je nodig hebt voor een liter zeep:

 • 15-20 gram Marseillezeep (geraspt of in vlokken)
 • 1 liter kokend heet water
 • een lege fles waar een liter zeep in past

Je doet de zeep bij het hete water en wacht geduldig – onder af en toe roeren – tot het is opgelost. Als je dacht dat je dan genoeg geduld hebt gehad, think again…nu mag je de hele nacht wachten (of toch zeker een uur of 5)! Tijdens deze fase zal de zeep helemaal opstijven tot een soort gelatinepudding. Ga er daarna goed met de staafmixer doorheen om het weer vloeibaar te krijgen en giet het (met behulp van een trechter) in de fles. Voilà!

Dit wasmiddel is prima voor de witte en gekleurde was. Je gebruikt ongeveer 75-100 ml per keer en giet dit in een wasbolletje. (Noot achteraf: bij langdurig gebruikt lijkt dit een te grote hoeveelheid omdat er dan toch wat zeepopbouw achterblijft in je kleding – zo lijkt het althans. Inmiddels ben ik terug naar 50 ml per keer.) Voor de witte was voeg je in het wasmiddelbakje van je wasmachine een eetlepel soda toe. Je kunt ook een ecologische waskrachtversterker/zuurstofbleekmiddel gebruiken, zoals van Sodasan of Sonett. (Ecover raad ik echt niet aan! De nieuwe variant heeft onnodige toevoegingen en lost niet meer op in het zeepbakje.) Als wasverzachter is een scheut (schoonmaak)azijn prima geschikt. Je ruikt hier na het wassen niks meer van! Wat je wel ruikt? Een heerlijk frisse, neutrale ´schoon-wasgoed-geur´. Je ruikt niet de zeep zelf. Persoonlijk vind ik dat neutrale echt heel fijn! Ik ga steeds minder van chemische luchtjes houden. Ik denk dat dit hetzelfde werkt als met het ontwennen van suiker of zout. Wil je toch een geurtje? Voeg bij de azijn een paar druppels etherische olie toe, zoals lavendel. Dit heb ik zelf nog niet geprobeerd, maar de tip kwam ik tegen.

Dus: milieuvriendelijk zijn we al. Maar hoe goedkoop zijn we nu uit? Het is natuurlijk afhankelijk van hoeveel Marseillezeep in één keer koopt – bulk is altijd goedkoper. Ik kocht 1 kg vlokken (ietsje duurder dan een blok) voor €11,50. En op basis van 20 gram vlokken per liter zeep, maak je hiermee dus 50 liter wasmiddel, dit zijn 500 wasbeurten (bij 100 ml per keer). En dan ben je voor 1 wasbeurt wegeteld 2,3 eurocent kwijt. Daarbij komt nog wel het (verwarmde) water voor je wasmiddel, de soda/zuurstofbleek en schoonmaakazijn als wasverzachter. En vooruit, de elektriciteit voor het gebruik van de staafmixer. Bij een gemiddeld wasmiddel ben je zo´n 15-30 eurocent kwijt (in enkele gevallen zelfs 44 eurocent!). En dat is zonder het meerekenen van wasverzachter. Niet verkeerd, een besparing van minstens 85% voor je wasmiddel!

Uiteraard kun je nog extra besparen (op kosten en milieu) door te zorgen voor een energiezuinige wasmachine, een passende temperatuur om te wassen, geen halve wasjes te draaien en de verkorte programma´s te gebruiken. Als je geen droger gebruikt (dit is sowieso een energieslurper!) is het ook zinvol om op minder toeren te centrifugeren: de was droogt toch wel vanzelf en het scheelt weer elektriciteit.

Tip: voor echte vlekken is het zinvol de vlek voor te behandelen met een blok pure Marseillezeep – even vochtig maken en inwrijven met het blok. Marseillezeep heeft met vetvlekken wat moeite: kies in dat geval voor ossegalzeep. Citroensap breekt ook vet af, dit kan je ook gebruiken. Voor de keukenprinsessen onder ons: daarom wrijf je een kom in met een halve citroen vóór het kloppen van eiwit!

Een alternatief voor Marseillezeep is Aleppozeep (gemaak in Syrië) of Sunlight. De laatste heeft een vetbasis van dierlijke afkomst (rundervet), dus als je geen dierlijke producten wilt gebruiken is deze zeep niet geschikt.

Marseillezeep is onder andere te koop bij Geurwalhalla en Vitex Natura. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van de aangeschafte hoeveelheid en (berekende) verzendkosten.

Vragen of opmerkingen? Laat het weten in een reactie!

Blijf op de hoogte van nieuwe posts en like Duurzame Dinkies op Facebook!

Advertenties

6 gedachten over “Duurzaam huishouden: wassen met Marseillezeep

 1. Pingback: Douchen met Marseillezeep | Duurzame Dinkies

 2. Pingback: Lijst met Duurzame Dingen – Deel 1 | Duurzame Dinkies

 3. Pingback: Ossengalzeep: om gallisch van te worden? | Duurzame Dinkies

 4. Pingback: Spray voor vochtig toiletpapier | Duurzame Dinkies

 5. Yvonne Stavria-Dijkman

  Hallo, duurzame dinkies,
  Nu snap ik ook beter waarom sommige mensen de meest eenvoudige olijfoliezeep als souvenir meenemen. Kost bijna niets en heb je een duurzaam aandenken uit Griekenland.
  Vriendelijke Groet uit Rhodos

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s